Sosy w kuchni greckiej. Garum (garos) i pochodne
Maciej Kokoszko
Uniwersytet Łódzki , PolskaAbstrakt
The present article deals with recipes, culinary uses and therapeutic applications of garum and other garum-based sauces as described in sellected (Athenaeus of Naucratis, Pedanius Dioscurides, Galen, Oribasius, Aetius of Amida, Paul of Aegina, Geoponica and Byzantine lexica) Greek literary sources.
Słowa kluczowe:
sosy, kuchnia grecka, garumBibliografia
w opracowywaniu
Kokoszko, M. (2006). Sosy w kuchni greckiej. Garum (garos) i pochodne. Vox Patrum, 49, 289–298. https://doi.org/10.31743/vp.8215
Maciej Kokoszko
Uniwersytet Łódzki
Uniwersytet Łódzki
Licencja
Artykuły w czasopiśmie objęte są licencją Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0). Autorzy i użytkownicy mogą korzystać z utworów na licencji CC-BY-ND od roku 2018. Dla wcześniejszych publikacji prawa autorskie są udostępnione na prawach dozwolonego użytku zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.






