Jeść czy nie jeść? Pytanie naszych czasów

Dorota CHABRAJSKA

Instytut Jana Pawła II, Wydział Filozofii, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Al. Racławickie 14, 20-950 Lublin , Polska



Abstrakt

Esej podejmuje kwestię ewolucji i transformacji pytań filozoficznych w historii kultury Zachodu. O ile pytania, które zrodziły filozofię, dotyczyły kwestii takich, jak byt, poznanie czy dobro moralne, i przez wieki stanowiły inspirację dla różnych dziedzin kultury, o tyle w drugiej połowie dwudziestego stulecia dokonała się – pod wpływem postmodernizmu i związanego z nim odrzucenia rygoru metodologicznego w myśleniu – ich transformacja prowadząca do zatarcia różnicy między wiedzą a mniemaniem rozumianym w Platońskim sensie. W rezultacie tego procesu znaczna część filozofii uległa przekształceniu w wycinkowe studia nad kulturą, a w obszar dociekań filozoficznych włączono zagadnienia, które w sensie metodologicznym stanowią przedmiot badań odrębnych dyscyplin szczegółowych. Do zagadnień tego rodzaju należą problemy poruszane w ramach food studies, badań łączących kwestie dotyczące żywienia, klimatologii, ekologii i ochrony zwierząt. Podczas gdy większość tych zagadnień wymyka się opracowaniu czysto filozoficznemu, kwestia stosunku człowieka do innych istot czujących domaga się analizy antropologicznofilozoficznej i etycznej, której narzędziem mogłaby stać się wypracowana przez Karola Wojtyłę kategoria uczestnictwa.

Słowa kluczowe:

pytania filozoficzne, poznanie prawdziwościowe, food studies, food ethics, ochrona zwierząt, kategoria uczestnictwa

Pobierz


Opublikowane
2022-10-23


CHABRAJSKA, D. (2022). Jeść czy nie jeść? Pytanie naszych czasów. Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 35(1 (137). Pobrano z https://czasopisma.kul.pl/index.php/ethos/article/view/14649

Dorota CHABRAJSKA 
Instytut Jana Pawła II, Wydział Filozofii, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Al. Racławickie 14, 20-950 Lublin



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.