Przejedzenie, niestrawność, głód. Dysfunkcje jedzenia jako strategie narracyjne w powieści Buddenbrookowie Thomasa Manna
Agnieszka K. HAAS
Zakład Literatury i Kultury Niemieckiej, Instytut Filologii Germańskiej, Wydział Filologiczny, Uniwersytet Gdański, ul. Wita Stwosza 51, 80-316 Gdańsk , Polskahttps://orcid.org/0000-0002-2768-5981
Abstrakt
Powieść Thomasa Manna Buddenbrookowie. Dzieje upadku rodziny (1901) zawiera wiele wątków dotyczących jedzenia oraz powiązanych z nim zjawisk społecznych, psychologicznych i kulturowych, które nie tylko dopełniają obraz rzeczywistości przedstawiony w utworze Manna, ale także stanowią element obranej przez pisarza strategii narracyjnej. Autorka artykułu koncentruje uwagę na antytetycznie powiązanych motywach przejedzenia (niestrawności) i głodu oraz na ich funkcji estetycznej. Nie są one rozumiane jako składowa świata przedstawionego, ale jako element konstrukcji powieści.
Słowa kluczowe:
Thomas Mann, Buddenbrookowie, jedzenie, powieść, SchopenhauerHAAS, A. K. (2022). Przejedzenie, niestrawność, głód. Dysfunkcje jedzenia jako strategie narracyjne w powieści Buddenbrookowie Thomasa Manna. Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 35(1 (137). https://doi.org/10.12887/35-2022-1-137-09
Agnieszka K. HAAS
Zakład Literatury i Kultury Niemieckiej, Instytut Filologii Germańskiej, Wydział Filologiczny, Uniwersytet Gdański, ul. Wita Stwosza 51, 80-316 Gdańsk https://orcid.org/0000-0002-2768-5981
Zakład Literatury i Kultury Niemieckiej, Instytut Filologii Germańskiej, Wydział Filologiczny, Uniwersytet Gdański, ul. Wita Stwosza 51, 80-316 Gdańsk https://orcid.org/0000-0002-2768-5981