Zwyczaje żywieniowe młodzieży licealnej w wieku 16-20 lat z terenu miasta Lublin

Andrzej Kot

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , Polska

Marlena Matysek-Nawrocka

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , Polska
https://orcid.org/0000-0001-6925-3960

Tomasz Mazur

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , Polska



Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań była ocena zwyczajów żywieniowych młodzieży licealnej w wieku 16-20 lat z terenu miasta Lublin.
Na podstawie przeprowadzanych badań stwierdzono, że najczęstszymi błędami żywieniowymi są m.in. nieregularność w spożywaniu posiłków, rezygnacja ze spożycia pierwszego śniadania, zbyt duży udział żywności typu fast-food oraz napojów gazowanych w diecie. Istnieje zatem potrzeba wdrożenia działań mających na celu promowanie poprawnych nawyków żywieniowych i właściwego stylu życia wśród młodzieży.

Słowa kluczowe:

młodzież, zwyczaje żywieniowe, błędy żywieniowe

Batyk I. (2012), Zwyczaje żywieniowe wśród młodzieży, „Journal of Health Sciences”, nr 2, s. 7-13.

Chęcińska Z., Krauss H., Hajduk M., Białecka-Grabarz K. (2013), Ocena sposobu żywienia młodzieży wielkomiejskiej i obszarów wiejskich, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, t. 94, nr 4, s. 780-785.

Ciborowska H., Rudnicka A. (2009), Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, wydanie III uzupełnione, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Decyk-Chęcel A. (2017), Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, t. 98, nr 2, s. 103-109.

Gawęcki J., Roszkowski W. (2009), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.

Grenda A. (2012), Zachowania żywieniowe młodzieży szkolnej z małych aglomeracji województwa zachodniopomorskiego, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego”, nr 771, s. 111-122.

Leszczyńska T., Kapusta J., Pysz M. (2005), Ocena sposobu żywienia ludności wybranych gospodarstw wiejskich, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 4, Supl., s. 162-176.

Pilch W., Janiszewska R., Makuch R., Mucha D., Pałka T. (2011), Racjonalne odżywianie i jego wpływ na zdrowie, „Hygeia Public Health”, t. 46, nr 2, s. 244-248.

Platta A., Babicz-Zielińska E., Cyra M. (2012), Ocena zwyczajów żywieniowych wybranych uczniów w wieku 13-16 lat uczęszczających do Gimnazjum nr 2 w Bytowie, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, t. 45, nr 3, s. 1092-1098.

Sitko D., Wojtaś M., Gronowska-Senger A. (2012), Sposób żywienia młodzieży gimnazjalnej i licealnej, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, tom 63, nr 3, s.319-327.

Suliga E. (2014), Żywieniowe czynniki ryzyka otyłości dzieci i młodzieży, „e-Wydawnictwo Narodowego Centrum Badania Kondycji Fizycznej”, s. 5-10; dostępny pod adresem: https://ncbkf.pl/media/ewyd/bibl/NCBKF%20Suliga_final.pdf

Szczepańska A. (2014), Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, „Kwartalnik Pacjenta”, nr 49, s. 24-26.

Wanat G., Grochowska-Niedworok E., Kardas M., Całyniuk B. (2011), Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej, „Hygeia Public Health”, t. 46, nr 3, s. 381-384.

Pobierz

Opublikowane
2017-10-01


Kot, A., Matysek-Nawrocka, M., & Mazur, T. (2017). Zwyczaje żywieniowe młodzieży licealnej w wieku 16-20 lat z terenu miasta Lublin. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych Z Siedzibą W Lublinie, 6(1), 191–200. Pobrano z https://czasopisma.kul.pl/index.php/zns/article/view/15067

Andrzej Kot 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie
Marlena Matysek-Nawrocka  mnawrocka@wsns.pl
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie https://orcid.org/0000-0001-6925-3960
Tomasz Mazur 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie



Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>