Nutritional habits among secondary school youth aged 16-20 in Lublin, Poland
Andrzej Kot
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , PolandMarlena Matysek-Nawrocka
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , Polandhttps://orcid.org/0000-0001-6925-3960
Tomasz Mazur
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , PolandAbstract
The aim of the study was to assess nutritional habits of secondary school students aged 16-20 from the city of Lublin, Poland. Based on the carried out research, it was found that the most common nutritional errors are, among others, irregular meals, skipping breakfast as well as excessive use of fast food and soft drinks. Therefore, there is a need to implement measures aimed at promoting healthy eating habits and lifestyle among young people.
Keywords:
youth, nutritional habits, nutritional errorsReferences
Batyk I. (2012), Zwyczaje żywieniowe wśród młodzieży, „Journal of Health Sciences”, nr 2, s. 7-13.
Chęcińska Z., Krauss H., Hajduk M., Białecka-Grabarz K. (2013), Ocena sposobu żywienia młodzieży wielkomiejskiej i obszarów wiejskich, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, t. 94, nr 4, s. 780-785.
Ciborowska H., Rudnicka A. (2009), Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, wydanie III uzupełnione, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Decyk-Chęcel A. (2017), Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, t. 98, nr 2, s. 103-109.
Gawęcki J., Roszkowski W. (2009), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Grenda A. (2012), Zachowania żywieniowe młodzieży szkolnej z małych aglomeracji województwa zachodniopomorskiego, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego”, nr 771, s. 111-122.
Leszczyńska T., Kapusta J., Pysz M. (2005), Ocena sposobu żywienia ludności wybranych gospodarstw wiejskich, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 4, Supl., s. 162-176.
Pilch W., Janiszewska R., Makuch R., Mucha D., Pałka T. (2011), Racjonalne odżywianie i jego wpływ na zdrowie, „Hygeia Public Health”, t. 46, nr 2, s. 244-248.
Platta A., Babicz-Zielińska E., Cyra M. (2012), Ocena zwyczajów żywieniowych wybranych uczniów w wieku 13-16 lat uczęszczających do Gimnazjum nr 2 w Bytowie, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, t. 45, nr 3, s. 1092-1098.
Sitko D., Wojtaś M., Gronowska-Senger A. (2012), Sposób żywienia młodzieży gimnazjalnej i licealnej, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, tom 63, nr 3, s.319-327.
Suliga E. (2014), Żywieniowe czynniki ryzyka otyłości dzieci i młodzieży, „e-Wydawnictwo Narodowego Centrum Badania Kondycji Fizycznej”, s. 5-10; dostępny pod adresem: https://ncbkf.pl/media/ewyd/bibl/NCBKF%20Suliga_final.pdf
Szczepańska A. (2014), Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, „Kwartalnik Pacjenta”, nr 49, s. 24-26.
Wanat G., Grochowska-Niedworok E., Kardas M., Całyniuk B. (2011), Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej, „Hygeia Public Health”, t. 46, nr 3, s. 381-384.
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie https://orcid.org/0000-0001-6925-3960
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.