Polish Dairy Industry in the context of UE market competitive environment

Waldemar Zadworny

The John Paul II Catholic University of Lublin , Poland

Dorota Pupka

The State University Of Technology And Economics in Jaroslaw , Poland



Abstract

The intensity of integration processes makes the problem of competitiveness particularly important and up-to-date. The following study evaluates the competitiveness of the dairy industry in Poland, considering transformation processes connected with the integration into the European Union. The main point of reference is the European Union and its uniform dairy market. An important area of the dairy sector’s integration is implementing the system of the dairy market management as part of the Common Agricultural Policy. The most important instruments used on the dairy market in Poland and the European Union have been discussed. Characterizing the dairy industry in Poland in comparison with the European Union, has allowed to evaluate its competitiveness on the EU market. In order to gain a deep insight into the issue, dairy products turnovers in foreign trade have been analysed.  In addition, the most important factors influencing the competitiveness of Polish dairy products have been characterized. It has been shown that milk prices in Poland are lower than in many other countries in the European Union, but this difference is getting smaller. Lower effectiveness of food processing has a negative influence on the competitiveness of the dairy industry in Poland, which is expressed in lower productivity compared with the European Union countries.

Keywords:

wspólna polityka rolna, rynek mleka, konkurencyjność, proces integracji



Goronowicz M., Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Euro- pejskiej, Wyd. UWM, Olsztyn 2003.

Kawecka – Wyrzykowska E., Zagraniczna polityka ekonomiczna a konkurencyjność polskiej gospo- darki u progu XXI wieku, [w:] Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z UE i globa- lizacji. T. II, Wyd. SGH, Warszawa 2001.

Petel E., Milk sektor i health check, referat wygłoszony na V Forum Mleczarskim w Augustowie w 2008 r.

Sałacki K., Analiza skupu mleka i szacunki wykorzystania kwoty mlecznej w sezonie 2007/08, Prze- gląd Mleczarski nr 6, 2008.

Sałacki K., Sytuacja sektora mleczarskiego w Polsce w I połowie 2009 r., Przegląd Mleczarski nr 10, 2009.

Sałacki K., Polski handel zagraniczny produktami mleczarskimi za III kwartał 2008 r., Przegląd Mleczarski nr 3, 2009.

Sałacki K., Nowak J., Zmiany strategiczne w sektorze mleczarskim, Przegląd Mleczarski nr 4, 2008.

Sosnowska B., Ekonomiczne przesłanki wzrostu konkurencyjności rolnictwa polskiego, [w:] Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z UE i globalizacji. T. II, Wyd. SGH, Warszawa 2001.

Stankiewicz M. J., Istota i sposoby oceny konkurencyjności przedsiębiorstwa. Materiały z Konferencji Naukowej, Wyd. SGH, Warszawa 2000.

Szajnar P., Aktualna sytuacja na rynku mleka w Polsce, Przegląd Mleczarski nr 9, 2009.

Kupczyk A., Kosińska E., Kryzys w branży mleczarskiej, Przegląd Mleczarski nr 7, 2009.

Lista 2000. Polskie przedsiębiorstwa, „Rzeczpospolita” 31.10-3.11. 2008 r.

Download


Published
2010-03-31


Zadworny, W., & Pupka, D. (2010). Polskie mleczarstwo na rynku Unii Europejskiej pod wpływem konkurencyjnego otoczenia. Przegląd Prawno-Ekonomiczny, (10 (1), 87–97. Retrieved from https://czasopisma.kul.pl/index.php/ppe/article/view/15376

Waldemar Zadworny 
The John Paul II Catholic University of Lublin
Dorota Pupka 
The State University Of Technology And Economics in Jaroslaw



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.