Czy znasz historię czekolady, którą jesz? Przybliżenie warunków pracy w globalnych łańcuchach produkcji kakao jako mechanizm walki z pracą niewolniczą

Marta Zbucka Gargas

Uniwersytet Gdański , Polska
https://orcid.org/0000-0003-4013-0531

Cláudio Iannotti da Rocha

Federalny Uniwersytet Espírito Santo , Brazylia
https://orcid.org/0000-0003-2379-2488

Augusto Grieco Sant’Anna Meirinho

Papieski Uniwersytet Katolicki w São Paulo , Brazylia
https://orcid.org/0000-0001-7124-2785

Vanessa Rocha Ferreira

Centro Universitário do Estado do Pará , Brazylia
https://orcid.org/0000-0003-0276-5712


Abstrakt

Celem artykułu jest wzbudzenie w czytelniku potrzeby nowego spojrzenia na produkcję czekolady jako strategii, która może przyczynić się do eliminacji pracy niewolniczej. Tekst stara się udzielić odpowiedzi na następujący problem badawczy: w jaki sposób łańcuch produkcji kakao przyczynia się do utrzymania nielegalnego zatrudnienia i jak mu przeciwdziałać? Jest to studium teoretyczno-normatywne, które poprzez badania jakościowe, bibliograficzne i dokumentacyjne wykorzystuje metodę dedukcyjną do osiągnięcia proponowanego celu. W pierwszej kolejności autorzy omawiają zagadnienie pracy niewolniczej, następnie podejmują temat łańcucha produkcji kakao i potrzeby kontroli nad nadużyciami w pracy, które mają miejsce w przemyśle czekoladowym. Na koniec wskazują na niezwykle istotną rolę, jaką mają do odegrania przedsiębiorstwa w zwalczaniu i eliminowaniu wyzysku ludzkiej pracy poprzez stosowanie ścisłej kontroli w swoim łańcuchu wartości, zbieżnej z ideą zrównoważonego rozwoju.

Słowa kluczowe:

łańcuch produkcji kakao, globalny łańcuch wartości, praca dzieci, praca niewolników, zrównoważony rozwój

Cançado F.B., Social Stamps in the Beef Production Chain. An Alternative Mechanism to Combat Contemporary Slave Labor in Mato Grosso, Rio de Janeiro 2021.

Chomsky N., Profit over People. Neoliberalism and Global Order, Rio de Janeiro 2020. (Crossref)

Delgado M.G., Direito Coletivo do Trabalho, 5th ed., São Paulo 2003.

Dymowski J., Praca dzieci w świetle koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu, norm ją regulujących oraz wytycznych sprawozdawczości pozafinansowej, Dziecko Krzywdzone.

Teoria, Badania, Praktyka 2015, vol. 14, no. 2. Food Empowerment Project, Child Labor and Slavery in the Chocolate Industry, https://foodispower.org/human-labor-slavery/slavery-chocolate/ [access: 3.01.2022].

Leissle K., Cocoa, Cambridge 2018.

Meirinho A., Decent Trap and Social Security. The Cliquet Effect and the Construction of the Beveridgian Existential Minimum, Curitiba 2021.

Melo H., Slave Labor as a Management Practice. Human Rights and Regulation in Brazil, Rio de Janeiro 2020.

Ollendorf F., Corporate Social Responsibility in the Global Cocoa Chocolate Chain. Insights from Sustainability Certification in Ghana’s Cocoa Communities, in: Global Commodity Chains and Labor Relations, eds. A. Komolosy, G. Musić, Leiden 2019, https://brill.com/

display/book/9789004448049/BP000018.xml [access: 30.05.2023].

Reymão A.E.N., de Fátima Amaral Esteves L., Cebolão K.A., Globalização e Precarização do Trabalho do the “Peconheiro” na Economia do Açaí, in: O Açaí na Amazônia Brasileira. Aspectos socioeconômicos e jurídicos da cadeia de valor, eds. A.E.N. Reymão, J.C.M. de Brito

Filho, S.E.C. Koury, Rio de Janeiro 2020.

Ricketts K., What Is the ‘Value’ in the Value Chain Approach? Smallholder Risk Assessment, Mitigation, and Coping Behavior Among High Value and Conventional Cocoa Chains in

Ghana, A Thesis Presented to the Faculty of the Graduate School of Cornell University in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Masters of Science, 2012, https://www.researchgate.net/publication/262372561_What_Is_The_%27Value%27_ In_The_Value_Chain_Approach_Smallholder_Risk_Assessment_Mitigation_And_Coping_Behavior_Among_High_Value_And_Conventional_Cocoa_Chains_In_Ghana [access: 30.05.2023].

da Rocha C.J., Abaurre H.E., Porto L.V., The World of Work and the 4th Industrial Revolution – Collective Labor Law and the 4th Industrial Revolution, vol. 2, Sao Paulo 2020.

Sakamoto L., O Trabalho Escravo Contemporâneo, in: L. Sakamoto, Escravidão Contemporânea, São Paulo 2020.

Silva A.A., The Management of Brazilian Social Security. Between Public Policy and the Market, São Paulo 2007.

Zanocchi J.M., A Proteção do Meio Ambiente no Comércio Internacional, Rio de Janeiro 2020.

Zbucka-Gargas M., O prawach pracowników w globalnych łańcuchach dostaw, Praca i Zabezpieczenie Społeczne 2020, no. 12. (Crossref)

Zbucka-Gargas M., Zapobieganie pracy dzieci w globalnych łańcuchach, Monitor Prawa Pracy 2021, no. 4.

Pobierz

Opublikowane
20-06-2023


Zbucka Gargas, M., da Rocha, C. I. ., Meirinho, A. G. S. ., & Rocha Ferreira, V. . (2023). Do you know the history of the chocolate you eat? The need for a special look at the cocoa production chain as a mechanism to combat slave labour. Studia Prawnicze KUL, (2), 175–191. https://doi.org/10.31743/sp.13516

Marta Zbucka Gargas  marta.zbucka@ug.edu.pl
Uniwersytet Gdański https://orcid.org/0000-0003-4013-0531
Cláudio Iannotti da Rocha 
Federalny Uniwersytet Espírito Santo https://orcid.org/0000-0003-2379-2488
Augusto Grieco Sant’Anna Meirinho 
Papieski Uniwersytet Katolicki w São Paulo https://orcid.org/0000-0001-7124-2785
Vanessa Rocha Ferreira 
Centro Universitário do Estado do Pará https://orcid.org/0000-0003-0276-5712



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.

Autor oświadcza, że utwór jest dziełem oryginalnym i nie narusza jakichkolwiek praw osobistych lub majątkowych osób trzecich oraz, że jego prawa autorskie do utworu nie są ograniczone w zakresie objętym umową podpisywaną z Wydawcą.

Autor publikacji przenosi nieodpłatnie na Wydawcę autorskie prawa majątkowe do składanego do publikacji Utworu (artykułu) bez ograniczeń czasowych i terytorialnych na następujących polach eksploatacji:

a) wytwarzanie, utrwalanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy Utworu, w tym techniką drukarską, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;

b) wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy Utworu, oraz rozpowszechnianie w postaci otwartego dostępu, zgodnie z treścią licencji Creative Commons Uznanie Autorstwa 4.0 Międzynarodowa (zwanej również jako CC BY), dostępnej pod adresem: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl;

c) włączenie Utworu w skład utworu zbiorowego;

d) opublikowanie na stronie internetowej czasopisma, publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, oraz publiczne udostępnianie Utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym;

e) wprowadzanie Utworu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie Utworu w postaci elektronicznej do Internetu lub innej sieci.

Przeniesienie autorskich praw majątkowych do utworu następuje nieodpłatnie, z chwilą podpisania umowy.