The popularity of dietary supplements among adult Poles

Marlena Matysek-Nawrocka

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Poland

Maria Bernat

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Poland

Błażej Dyczewski

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Poland

Agata Chmiel

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Poland



Abstract

In accordance with applicable law, dietary supplements are food products, which are a source of concentrated ingredients with a nutritional or other physiological effects. They are widely available. Research shows that consumers are increasingly interested in these types of products and their consumption.
The aim of this article is to present study on the popularity of dietary supplements among adults, including type of supplementation used, the factors that guide the choice of a particular preparation and
sources of information on dietary supplements.

Keywords:

dietary supplements, intake, health

Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012a), Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki - porównanie wymagań prawnych, Hygeia Public Health, nr 4, s. 427-432.

Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012b), Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health, nr 4, s. 433-441..

Broszura informacyjna (2015), Co warto wiedzieć o suplementach diety, Warszawa, wydanie on-line pod adresem: https://uokik.gov.pl/download.php?plik=17285

Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225; Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dostępna pod adresem: http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20061711225

Gerting H. (2008), Suplementy diety - czas na zmiany, Nowiny lekarskie, nr 3, 236-238.

Jarosz M. (2008), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 11-14.

Krasnowska G., Sikora T. (2011), Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 4, 5-23.

Krejpcio Z., Staniek H., Chmielewska A. (2013), Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranych grupach studentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3, s. 622-625.

Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety, dostępne pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/2032/1

Stoś K., Bogusz-Kaliś B. (2008), ), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 15-24.

Wybieralska K. (2014), Determinanty stosowania witaminowo-mineralnych suplementów diety oraz napojów funkcjonalnych przez wybrane grupy konsumentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 1, s. 70-74.


Published
2016-10-01


Matysek-Nawrocka, M., Bernat, M., Dyczewski, B., & Chmiel, A. (2016). Popularność suplementów diety wśród dorosłych Polaków. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych Z Siedzibą W Lublinie, 5(1), 160–167. Retrieved from https://czasopisma.kul.pl/index.php/zns/article/view/15108

Marlena Matysek-Nawrocka  mnawrocka@wsns.pl
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Maria Bernat 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Błażej Dyczewski 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Agata Chmiel 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie



Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>