Dietary fiber and its effect on the functioning of the human body

Ewa Czekirda

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , Poland

Waldemar Biaduń

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie , Poland



Abstract

Due to the heterogeneous nature, dietary fiber causes many difficulties in its precise definition and precise determination of its function. It is known that its action is mainly focused on the digestive system. However, it affects the entire human metabolism, very much by shaping and maintaining the correct microbiome. Its impact can be both positive and negative.

The introduction of dietary fiber into the diet is easy because it is found in all products of plant origin. However, when composing a diet, various sources should be taken into account, as its content in individual product groups is uneven.

Consuming dietary fiber is recommended for maintaining health as well as supportively in the treatment of metabolic diseases. Clinical studies prove the positive effect of fiber on the glucose profile in patients diagnosed with diabetes. Therefore, a properly composed diet is a very good tool for glycemic control in diabetics. Eating optimal amounts of fiber also has a positive effect in the prevention of cardiovascular disease. Fiber reduces the risk of death from coronary artery disease, improves lipid metabolism and reduces the risk of developing atherosclerosis. Fiber allows you to control and reduce excess body weight, and is used to prevent and treat constipation.

 

Keywords:

fiber, microbiome, diabetes, cardiovascular diseases, obesity, constipation



American Diabetes Association (2002), Evidence-based nutrition principles and recommendations for the treatment and prevention of diabetes and related complications. Diabetes Care, 25: s. 202-212.

Anderson J.W., Zeigler J.A., Deakins D.A., Floore T.L., Dillon D.W., Wood C.L., Oeltgen P.R., Whitley R.J. (1991), Metabolic effects of high- carbohydrate high- fiber diets for insulin- dependent diabetic individuals. American Journal of Clinical Nutrition, 54: s. 936-943.

Bartnikowska E. (1996), Błonnik pokarmowy w żywieniu. Wiadomości Zielarskie, 38 (9): s. 15-17.

Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M. (2015), Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (1): s. 57-63.

Biesalski H.K., Grimm P. (2012), Żywienie. Atlas i podręcznik, s. 76-79.

Ciborowska H., Rudnicka A. (2009), Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Cummings J.H., Hill M.J., Jenkins D.J.A., Pearson J.R., Wiggins H.S. (1976), Changes in fecal composition and colonic function due to cereal fiber. American Journal of Clinical Nutrition, 29: s. 1468.

Czajkowska A., Szponar B. (2018), Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) jako produkty metabolizmu bakterii jelitowych oraz ich znaczenie dla organizmu gospodarza. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72: s. 131-142.

Eshak E.S., Iso H., Date C., Kikuchi S., Watanabe Y., Wada Y., Wakai K., Tamakoshi A. (2010), Dietary fiber intake is associated with reduced risk of mortality from cardiovascular disease among Japanese men and women. The Journal of Nutrition, 140 (8): s. 1445–1453.

Gawęcki J. (1998), Współczesna wiedza o węglowodanach. Wydawnictwo AR, Poznań.

Gawęcki J. (2012), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Warszawa.

Górecka D. (2008), Błonnik pokarmowy. Znaczenie żywieniowe i technologiczne. Przegląd Zbożowo - Młynarski, 11: s. 23-26.

Ihnatowicz P., Ptak-Kasica E. (2016), Błonnik – czy rzeczywiście odchudza ? Food Forum 2(12): s. 74-79.

Jarosz M. (2013), Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.

Jarosz M., Bułhak-Jachymczuk B. (2008), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Jarosz M., Dzieniszewski J. (2003), Zaparcia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. (2007), Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. (2019), Otyłość. Zapobieganie i leczenie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Kania M., Derebecka N., Mikołajczak P.Ł., Kujawski R., Mrozikiewicz P.M. (2013), Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących. Postępy Fitoterapii, 2: s. 132-139.

Karwowska Z., Majchrzak K. (2015), Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikroflory jelitowej (mikrobiota jelit ). Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 4: s. 701-709.

Kozłowska L. (2010), Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. Żywn. Zdr., 13: s. 23-27.

Krakowiak O., Nowak R. (2015), Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka- znaczenie, rozwój, modyfikacja. Postępy Fitoterapii, 3: s. 193-198.

Kuczyńska B., Wasilewska A., Biczysko M., Banasiewicz T., Drews M. (2011), Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – mechanizmy działania, potencjalne zastosowania kliniczne oraz zalecenia dietetyczne. Nowiny Lekarskie, 80 (4): s. 299-304.

Langley-Evans S (2014), Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Lasota B (2011), Problem zaparć – jak pomóc pacjentom. Szczególna rola błonnika. Świat Medycyny i Farmacji, nr 8: s. 38-45.

Liu S., Stampfer M.J., Hu F.B., Giovannucci E., Rimm E., Manson J.E., Hennekens C.H., Willett W.C. (1999), Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurses’ Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, 70 (3): s. 412–419.

Noworolnik K., Wirkijowska A., Rzezicki Z. (2013), Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie oraz jego zawartość w ziarnie jęczmienia jarego w zależności od odmian i gęstości siewu. Fragmenta Agronomica, 30 (3): s. 132-139.

Obesity & overweight (2018), http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ index.html [dostęp 23.09.2019].

Olszewska J., Jagusztyn-Krynicka E.K. (2012), Human Microbiome Project – mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka. Postępy Mikrobiologii, 51, 4: s. 243-256.

Pachocka L., Grzebuła M. (2014), Znaczenie błonnika rozpuszczalnego dla zdrowia człowieka i jego występowanie w produktach dostępnych na rynku. Postępy Nauk Medycznych, 27 (11B): s. 33.

Peckenpaugh N.J. (2010), Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław.

Pereira M.A., O'Reilly E., Augustsson K., Fraser G.E. , Goldbourt U., Heitmann B.L., Hallmans G., Knekt P., Liu S., Pietinen P., Spiegelman D., Stevens J., Virtamo J., Willett W.C. (2004), Dietary fiber and risk of coronary heart disease. Archives of Internal Medicine, 164 (4): s. 370–376.

Piecyk M., Cichocka J., Worobiej E. (2016), Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX: s. 598-603.

Platta A. (2014), Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86: s. 154-163.

Pollmer U. (2016), Kto nam podkłada świnię? Wydawnictwa „Znak Literanova”, Kraków.

Rak K., Piotrowska E., Bronkowska M. (2016): Błonnik pokarmowy w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób dietozależnych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 43 (30):198-203.

Rossner S. (1987), Weight reduction with dietary fibre supplements. Results of two double- blind randomized studies. Acta Medica Scandinavica, 222: s. 83.

Sauvaget C, Nagano J, Allen N (2003), Vegetables and fruit intake and stroke mortality in the Hiroshima/Nagasaki Life Span Study. Stroke, 34, 10: s. 2355-2360.

Sikorski Z, Staroszczyk H (2017), Chemia żywności. Biologiczne właściwości składników żywności. Wydawnictwo PWN.

Slavin J.L. (2005), Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21: s. 411-418.

Sobotka L. (2013), Podstawy żywienia klinicznego. Scientifica: s. 174-176.

Streppel M., Ocké M.C., Boshuizen H.C., Kok F.J., Kromhout D. (2008), Dietary fiber intake in relation to coronary heart disease and all-cause mortality over 40 y: the Zutphen Study, American Journal of Clinical Nutrition, 88 (4): s. 1119-25.

Styczyńska M (2013), Wpływ wzbogacania diety skrobią oporną RS4 na organizm szczurów przy narażeniu na toksyczne pierwiastki, Praca doktorska, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław.

Tatoń J., Czech A., Bernas M. (2012), Otyłość. Zespół metaboliczny. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Tatoń J., Czech A., Idaszak D. (2007), Żywienie w cukrzycy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Włodarczyk D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D (2014), Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Wolk A, Manson JE, Stampfer MJ, Colditz GA, Hu FB, Speizer FE, Hennekens CH, Willett WC (1999), Long-term intake of dietary fiber and decreased risk of coronary heart disease among women. Journal of the American Medical Association, 281 (21): s. 1998–2004.

Ziemlański Ś (2001), Normy żywienia człowieka – fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Ziółkowski B., Pacholec A., Kudlicka M., Ehrmann A., Muszyński .J (2012), Prevalence of abdominal symptoms in the Polish population. Przegląd Gastroenterologiczny, 7(1): s. 20-25.


Published
2019-10-01


Czekirda, E., & Biaduń, W. (2019). Błonnik pokarmowy i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych Z Siedzibą W Lublinie, 8(1), 113–132. Retrieved from https://czasopisma.kul.pl/index.php/zns/article/view/14852

Ewa Czekirda 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie
Waldemar Biaduń 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie



Most read articles by the same author(s)