The popularity of dietary supplements among adult Poles
Marlena Matysek-Nawrocka
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolandMaria Bernat
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolandBłażej Dyczewski
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolandAgata Chmiel
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolandAbstract
In accordance with applicable law, dietary supplements are food products, which are a source of concentrated ingredients with a nutritional or other physiological effects. They are widely available. Research shows that consumers are increasingly interested in these types of products and their consumption.
The aim of this article is to present study on the popularity of dietary supplements among adults, including type of supplementation used, the factors that guide the choice of a particular preparation and
sources of information on dietary supplements.
Keywords:
dietary supplements, intake, healthReferences
Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012a), Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki - porównanie wymagań prawnych, Hygeia Public Health, nr 4, s. 427-432.
Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012b), Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health, nr 4, s. 433-441..
Broszura informacyjna (2015), Co warto wiedzieć o suplementach diety, Warszawa, wydanie on-line pod adresem: https://uokik.gov.pl/download.php?plik=17285
Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225; Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dostępna pod adresem: http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20061711225
Gerting H. (2008), Suplementy diety - czas na zmiany, Nowiny lekarskie, nr 3, 236-238.
Jarosz M. (2008), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 11-14.
Krasnowska G., Sikora T. (2011), Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 4, 5-23.
Krejpcio Z., Staniek H., Chmielewska A. (2013), Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranych grupach studentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3, s. 622-625.
Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety, dostępne pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/2032/1
Stoś K., Bogusz-Kaliś B. (2008), ), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 15-24.
Wybieralska K. (2014), Determinanty stosowania witaminowo-mineralnych suplementów diety oraz napojów funkcjonalnych przez wybrane grupy konsumentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 1, s. 70-74.
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.