Popularność suplementów diety wśród dorosłych Polaków
Marlena Matysek-Nawrocka
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolskaMaria Bernat
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolskaBłażej Dyczewski
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolskaAgata Chmiel
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , PolskaAbstrakt
Suplementy diety, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, to produkty spożywcze, stanowiące źródło skoncentrowanych składników o działaniu odżywczym lub innym fizjologicznym. Są one powszechnie dostępne. Badania wskazują, że wzrasta wśród konsumentów zainteresowanie tego typu produktami oraz ich spożycie.
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie badań dotyczących popularności spożycia suplementów diety wśród osób dorosłych, wraz ze wskazaniem rodzaju stosowanej suplementacji, głównych czynników, jakimi kierują się przy wyborze danego preparatu oraz źródeł informacji na temat suplementów diety.
Słowa kluczowe:
suplementy diety, spożycie, zdrowieBibliografia
Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012a), Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki - porównanie wymagań prawnych, Hygeia Public Health, nr 4, s. 427-432.
Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012b), Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health, nr 4, s. 433-441..
Broszura informacyjna (2015), Co warto wiedzieć o suplementach diety, Warszawa, wydanie on-line pod adresem: https://uokik.gov.pl/download.php?plik=17285
Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225; Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dostępna pod adresem: http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20061711225
Gerting H. (2008), Suplementy diety - czas na zmiany, Nowiny lekarskie, nr 3, 236-238.
Jarosz M. (2008), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 11-14.
Krasnowska G., Sikora T. (2011), Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 4, 5-23.
Krejpcio Z., Staniek H., Chmielewska A. (2013), Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranych grupach studentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3, s. 622-625.
Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety, dostępne pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/2032/1
Stoś K., Bogusz-Kaliś B. (2008), ), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 15-24.
Wybieralska K. (2014), Determinanty stosowania witaminowo-mineralnych suplementów diety oraz napojów funkcjonalnych przez wybrane grupy konsumentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 1, s. 70-74.
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.