Popularność suplementów diety wśród dorosłych Polaków

Marlena Matysek-Nawrocka

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Polska

Maria Bernat

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Polska

Błażej Dyczewski

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Polska

Agata Chmiel

Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie , Polska



Abstrakt

Suplementy diety, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, to produkty spożywcze, stanowiące źródło skoncentrowanych składników o działaniu odżywczym lub innym fizjologicznym. Są one powszechnie dostępne. Badania wskazują, że wzrasta wśród konsumentów zainteresowanie tego typu produktami oraz ich spożycie.
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie badań dotyczących popularności spożycia suplementów diety wśród osób dorosłych, wraz ze wskazaniem rodzaju stosowanej suplementacji, głównych czynników, jakimi kierują się przy wyborze danego preparatu oraz źródeł informacji na temat suplementów diety.

Słowa kluczowe:

suplementy diety, spożycie, zdrowie



Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012a), Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki - porównanie wymagań prawnych, Hygeia Public Health, nr 4, s. 427-432.

Bojarowicz H., Dźwigulska P. (2012b), Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health, nr 4, s. 433-441..

Broszura informacyjna (2015), Co warto wiedzieć o suplementach diety, Warszawa, wydanie on-line pod adresem: https://uokik.gov.pl/download.php?plik=17285

Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225; Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dostępna pod adresem: http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20061711225

Gerting H. (2008), Suplementy diety - czas na zmiany, Nowiny lekarskie, nr 3, 236-238.

Jarosz M. (2008), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 11-14.

Krasnowska G., Sikora T. (2011), Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 4, 5-23.

Krejpcio Z., Staniek H., Chmielewska A. (2013), Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranych grupach studentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3, s. 622-625.

Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety, dostępne pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/2032/1

Stoś K., Bogusz-Kaliś B. (2008), ), Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków, red. M. Jarosz, Wydawnictwo PZWL, Warszawa, s. 15-24.

Wybieralska K. (2014), Determinanty stosowania witaminowo-mineralnych suplementów diety oraz napojów funkcjonalnych przez wybrane grupy konsumentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 1, s. 70-74.

Pobierz

Opublikowane
2016-10-01


Matysek-Nawrocka, M., Bernat, M., Dyczewski, B., & Chmiel, A. (2016). Popularność suplementów diety wśród dorosłych Polaków. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych Z Siedzibą W Lublinie, 5(1), 160–167. Pobrano z https://czasopisma.kul.pl/index.php/zns/article/view/15108

Marlena Matysek-Nawrocka  mnawrocka@wsns.pl
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Maria Bernat 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Błażej Dyczewski 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie
Agata Chmiel 
Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lubinie



Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>